sojaprotein

Sojaprotein – Hvordan og hvorfor

Sojaprotein er et udtræk fra sojabønnen, som er fra en plante, der hovedsageligt dyrkes i den østlige del af Asien. Sojabønner er blevet dyrket i mange år som en billig proteinkilde, og i dag er udbredt i fødevareindustrien som et tilsætningsstof.

Typisk indeholder sojabønner 30% kulhydrat, 20% fedt og 36% protein. Under processen hvor sojaproteinet udvindes, fjerner man fedt og kulhydrater, så man udelukkende har den ønskede protein tilbage.

Hvad kendetegner sojaprotein

Du har sikkert allerede hørt om, at plante og bælgfrugter er en god kilde til protein. Det er derfor sikkert ikke en overraskelse, at sojabønnen der tilhører bælgplanter kan forarbejdes til proteinpulver af høj kvalitet.

Sojaprotein minder lidt om Whey protein (valleprotein) både i konsistens og struktur. Selv om valleprotein er populært, er det ikke for alle.

Hvis du lever som veganer vil du ikke bruge Whey protein, da protein kommer fra mælk. Laktoseintolerante vælger ofte valleprotein fra, da den naturligvis i mange tilfælde indeholder spor af mælkesukker.

Derfor kan denne type af protein være et levedygtigt alternativ og kan være til stor gavn for alle fitness udøvere og sågar sports folk.

Sojaproteinens fordele

Sojaprotein er en komplet proteinkilde, der indeholder de essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for. Desuden optages sojaprotein stort set lige hurtigt i systemet som Whey protein.

Det gør denne proteinkilde ideel som kosttilskud efter træning til restitution og muskelopbygning. Effekten af ligger på niveau med valle protein. Sojaprotein er derfor et godt supplement til dem, som ikke ønsker eller kan tåle valle.

Sojaprotein indeholder et højt indhold af antioxidanter sammenlignet med andre proteinkilder. Det har den effekt at muskler ikke føles så ømme i dagene efter din fitness træning. Der ligger også undersøgelser der viser, at Sojaprotein kan forbedre din sundhed for hjertet.

Hvad skal du være opmærksom på

De fleste har en bekymring om at spise soja protein, grundet en frygt for at sojaprotein kan indeholde østrogener. Østrogen i for store mængder kan reducere testosteronniveauet hos mænd.

Den generelle konklusion fra flere eksperter er, at hverken sojaprotein eller deres indholds stoffer kan påvirke testosteronniveauet. Ligesom med mælk kan folk være allergiske overfor soja. Disse mennesker bør holde sig væk fra soya protein og i stedet bruge andre proteinkilder.

Scroll til toppen