Proteinpulvertyper

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber proteinpulver

Der er mange ting, som du bør overveje, når du skal købe proteinpulver. I denn artikel vil jeg gennemgå nogle af de væsentlige elementer og dermed klæde dig bedre på til at tage et fornuftigt valg.

Det var en kold december dag, og jeg var netop færdig med en hård træning, hvorefter jeg tilfældigt løber i en gammel ven. Efter at have talt lidt om gamle dage, havde han et par spørgsmål omkring nogle proteinprodukter, som han havde overvejet at købe.

“Det er så forvirrende” sagde han med henvisning til at gå ind i en butik og blive præsenteret for proteinpulver, proteinbarer, proteindrikke mv. “Der er så mange forskellige produkter, og jeg ved ikke hvordan jeg skal kunne sammeligne dem eller hvad jeg skal kigge efter”.

Vi tog en snak omkring de faktorer, som kan være vigtige at se på, når man køber proteinprodukter, hvilket er sammenfattet nedenstående og forholder sig ligeledes til 7 forskellige formål med indtagelse af protein.

Pris på protein

Som ved køb af alle mulige andre produkter, så er der en økonomisk overvejelse at gøre sig. For proteinprodukter er forholdsvis let at sammenligne, hvis man fokuserer på det faktiske proteinindhold. Du skal holde øje med det procentvise indhold af protein i det enkelte produkt.

Hvis vi sammenligner to af de populære produkter som Nutramino Whey Protein 1,8 kg og Bodylab Whey 100. For begge har vi valgt en chokoladevariant.

Nutramino har et indhold på 20 gram protein per portion, som samlet er angivet til 28 gram. Det giver 20 / 28 = 71,4%

Bodylab Whey 100 ultimate chocolate angiver til gengæld per 100 gram, så her ender den på 70%.

Nutramino kan købes til kr. 249,- for 1,8 kg, og det samlede proteinindhold er derfor 1.800 x 71,4% = 1285,2 gram protein for 249 kroner. Pris per 100 gram protein er derfor 249 / 12,852 = 19,37 kroner.

Bodylab kan købes til 169 kroner for for et kilo og med 70% proteinindhold bliver den prisen per 100 gram protein 169 / 7 = 24,14 kroner.

Bodylab Whey 100 er derfor ca. 4,75 kroner per 100 gram, hvilket svarer til knap 25% højere pris.

Proteintyper og deres anvendelse

Der findes protein baseret på mange forskellige kilder, og disse har forskellige egenskaber.

Whey protein (Valleprotein) er den mest anvendte proteintype og den bedste til dagligt brug. Den indeholder de essentielle aminosyrer og optages let i kroppen. Proteintypen hjælper med at booste din energi og kan medvirke til at reducere eventuel stress. Vallekoncentrater er de bedste at bruge efter endt træning.

Sojaprotein er et andet almindeligt valg. Det hjælper med at reducere kolesterol og kan for nogle kvinder afhjælpe menstruationssmerter. Der er også undersøgelser, som tyder på at denne type protein kan hjælpe ostepoporose ved at opbygge muskelmasse.

Andre proteintyper er:

  • Æggeprotein optages langsommere i kroppen end de øvrige typer og kan derfor indtages hele dagen.
  • Mælkeprotein hjælper med at forstærke kroppens immunsystem og opbygger muskler.
  • Risprotein er 100% plantebaseret og er derfor et godt valg for veganere eller andre folk, som ikke indtager mælkeprodukter. Det er også glutenfri.
  • Ærteprotein optages meget let i kroppen, er allergivenligt og økonomisk.
  • Hampprotein er også 100% plantebaseret og er en god kilde til omega 3 fedtsyrer.

Find det rigtige proteinpulver til dit behov

Der er som du kan læse mange forskellige typer af protein og det kan være svært at vælge det rigtige produkt netop til dit behov. Nedenstående har vi anbefalinger til proteintype baseret på 7 forskellige behov.

Formål 1 – Opbygge muskler

Til muskelopbygning skal du vælge et proteinprodukt med høj biologisk værdi (Denne værdi fortæller dig i hvor høj grad din krop er i stand til at absorbere og bruge protein fra denne kilde) Valleprotein (Whey protein) og valle isolater er dit bedste valg til dette formål.

Formål 2 – Vægttab

Hvis du skal tabe dig, så skal du vælge shakes uden tilsat sukker eller sødemidler fra stivelse. Du skal holde dig fra BCAA, de disse produkter har til formål at opbygge muskler og tage på.

Formål 3 – Vegetar eller veganer

Hvis du er vegetar eller veganer, så skal du vælge et plantebaseret produkt, mens du skal holde dig fra valle- og mælkeproteinprodukter.

Formål 4 – Diabetes

Hvis du har diabetes, så skal du finde produkter uden ekstra tilføjet sukker. Du skal ikke vælge proteinpulver, hvor suger er blandt de blandt de første 3 ingredienser på på indholdfortegnelsen. Det er også en god ide at kigge efter et produkt, som har lavt indhold af kulhydrater, maksimalt 5 gram per servering)

Formål 5 – Begræns protein grundet nyresygdom.

Personer med nyresygdom kan ikke klare højt indtag af protein på en gang. Du skal derfor vælge pulver med lavt indhold af protein, cirka 10-15 gram per servering.

Formål 6 – Undgå gastrointestinale problemer

Personer med intolerance overfor laktose eller irritabel tarm skal vælge et produkt som ikke indeholder mælkesukker, kunstige sødestoffer eller dextriner / maltodextriner. Hvis du har problemer med gluten, så bør du også undgå dette ved eksempelvis at vælge et produkt baseret på risprotein.

Formål 7 – På budget

Hvis du skal holde dig til et budget, så køb pulver som du selv skal blande op i stedet for færdiglavede smoothies eller drikke. Disse er langt dyrere. Kig gerne på vores beregninger ovenfor for at finde mest billigste protein per 100 gram.

Scroll til toppen