Hvad er proteinpulver?

Proteinpulver er et kosttilskud som der findes en del forskellige typer, dog har alle former det til fælles, at de består af proteinprodukter, ud vundet fra én af nedenstående forskellige kilder.

Proteintilskud i pulverform er let opløseligt i væske. Brugen af proteinpulver har gennem studier og professionelle undersøgelser vist sig, at kunne forøge den fedtfri muskelmasse blandt fitness udøvere og sports udøvere.

Det er det vigtigt at vide præcis hvad et proteinprodukt er. Protein er et makro ernæringsstof, det vil sige en af de tre hovedgrupper af ernæringsstoffer. De to andre fra hovedgruppen er fedt og kulhydrater. Proteinet består af aminosyrer, som står for en mange forskellige processer i kroppen, blandt andet muskelproteinsyntese. Denne process opbygger muskelmasse.

Der er mange forskellige slags aminosyrer, men de vigtigste for muskelopbyning er de essentielle aminosyre. Studier har vist, at især aminosyren L-Leucin fungerer som en perfekt kickstarter for muskelopbygning, når koncentrationen af denne aminosyre når en bestemt mængde i blodet.

Proteinpulver er kendetegnet ved at være en af de bedste kilder til essentielle aminosyrer og L-Leucin og er derfor anerkendt som et muskelopbyggende kosttilskud. De to mest almindelige former for proteinpulver er whey  (på dansk valle) og Casein (på dansk Kasein).

6 typer protein fra forskellige kilder:

  1. Whey protein (Valleprotein)
  2. Kaseinprotein (Casein protein)
  3. Bøfprotein (Steak protein)
  4. Risprotein (Rice protein)
  5. Sojaprotein (Soya protein)
  6. Æggeprotein (Egg protein)

1. Whey protein (Valleprotein)

Fremstilling

Valle protein udvindes af almindelig komælk. Proteinfordelingen i sødmælk er ca 20% valleprotein og 80% Casein protein (kaseinprotein – få mere info herom længere nede i artiklen).

Whey protein (valleprotein) er et overskydende produkt, som fremkommer under processen ved fremstilling af ost. Kvaliteten er i top og det er en af de bedste måder at få sin protein på.

Whey protein produktion
Whey protein produktion

Det gode ved Whey Proteinpulver (Valleproteinpulver)

Whey protein optagetes hurtigt i kroppen, normalt vil optagelsen toppe efter 20 minutter, denne hurtige optagelse gør whey protein ideelt til brug efter styrketræning eller anden fysisk aktivitet.

Den hurtige optagelse af whey protein, og det høje indhold af essentielle aminosyre medføre, at selv i mindre mængder er det yderst effektivt i forbindelse med muskelopbygning.

Whey protein (Valleprotein) er udvundet af mælk, og der vil i de fleste whey proteinpulvere være små mængder laktose. Så hvis man lider af laktoseintolerance skal man være opmærksom på dette eller vælge helt anden proteinkilde som for eksempel Sojaprotein, risprotein, bøfprotein eller æggeprotien, som alle er uden mælkesukkeret laktose.

Godt for kroppen

Whey protein er hurtigt optageligt, og er derfor det optimalt at indtage efter træning. Fordøjligheden ved whey protein er meget høj, højere end de fleste fødevarer og kosttilskud, så det er den optimale måde når kroppen skal have protein efter træning.

Whey protein er spækket med alle de ikke essentielle aminosyrer og samtidig har det også det højeste indhold af aminosyren cystein, som hjælper i biosyntesen af glutathion. Muskelrestitutionen øges af disse aminosyrer, når folk har trænet.

Whey protein har også en høj biologisk værdi. Hvilket giver kroppen de bedste muligheder for at optage og udnytte proteinet. Whey protein er en komplet proteinkilde, da den indeholder alle de essentielle aminosyrer.

Smagvarianter

Whey proteinpulver kan fås i mange forskellige smagsvarianter, så der bør være til alle. De mest populære smage er chokolade, vanilje og jordbær, men smage som lemon, appelsin og pistacie er også anbefalingsværdige.

Brugen af proteinpulver

Man vil oftest indtage valleproteinpulver efter træning. Måden du indtager det på, er ved at blande 35-40g pulver op i 400-500 ml. væske. Dette kan være vand, mælk eller sågar juice afhængig af præference.

Derudover kan valleprotein også benyttes som supplement til måltider, hvor proteinindholdet er lavt. Her benyttes de samme mængder som nævnt ovenfor.

Whey protein giver du kroppen de største muligheder for, at opnå fantastiske resulater for styrke, udholdenhed, muskelstørrelse og energiniveauet. Der findes mange studier, der konkluderer, at Whey protein virker positivt når det drejer sig om sportslige præstationer.


2. Kaseinprotein

Kasein er et protein i mælk ligesom Whey protein. Hvor valleprotein udgør 20% af den samlede proteinmængde i mælk, udgør kasein 80%.

Kasein betegnes som et langsomt protein, idet optagelsen og fordøjelsen af kasein strækker sig over længere tid en Whey protein. Dette skyldes kaseins komplekse koagulationsevne. Populært sagt, så danner det klumper i maven og er derved længere tid om at blive omsat.

Godt at sove på!

Kaseinproteinpulver bruges oftest som tilskud før sengetid, idet optagelsen strækker sig over 6-8 timer. Herved får man tilført protein over hele søvnperioden, hvor man ellers ikke ville.

Der er i begyndelsen af 2000’erne lavet en del studier, der blandt andet viser, at kasein proteinpulver med fordel kan bruges lige efter træning, hvilket nok går i mod den gængse opfattelse. Det skyldes, at valleprotein styrker dannelsen af proteiner mest, men at kasein protein forhindrer nedbrydningen af protein mest.

Casien protein

Hvad skal jeg kikke efter?

Når du søger på internettet efter kasein proteinpulver, vil du støde på en lang række produkter, som egentlig er blandingsprodukter. Det vil sige, at de ikke kun indeholder kasein.

Nogle blandingsprodukter indeholder foruden kasein også valleprotein, mens andre også indeholder fx æggeprotein, ris protein, og sojaprotein. Du skal ligge vægt på det reelle indhold af protein, før du kaster dig over et kasein produkt.

Udover indholdet af protein, er det vigtigt du kontrollerer, hvor meget fedt og kulhydrat det enkelte proteinpulver indeholder, og du kender oplysningerne om BCAA (aminosyrer). Indholdet af protein og BCAA er vigtigere end mængden af fedt og kulhydrat for de rigtige resultater.

Hvad skal jeg kikke efter?

Når du søger på internettet efter kasein proteinpulver, vil du støde på en lang række produkter, som egentlig er blandingsprodukter. Det vil sige, at de ikke kun indeholder kasein.

Nogle blandingsprodukter indeholder foruden kasein også valleprotein, mens andre også indeholder fx æggeprotein, ris protein, og sojaprotein. Du skal ligge vægt på det reelle indhold af protein, før du kaster dig over et kasein produkt.

Udover indholdet af protein, er det vigtigt du kontrollerer, hvor meget fedt og kulhydrat det enkelte proteinpulver indeholder, og du kender oplysningerne om BCAA (aminosyrer). Indholdet af protein og BCAA er vigtigere end mængden af fedt og kulhydrat for de rigtige resultater.


3. Bøfprotein

Det er ikke sikkert, at du kender til eller har hørt om bøf protein før. Bøf protein kommer rent faktisk fra kød, rigtigt oksekød.

Det kan være svært at forestille sig, men bøf protein kan rent faktisk gå ind og erstatte whey protein. Så hvis du er laktoseintolerant, så er bøf proteinpulver et rigtigt godt alternativ at afprøve ligesom sajo protein, risprotein og æggeprotein.

Casein protein og æggeprotein

Bøf protein kan indeholde op til 97 % protein.

Bøf protein fremstilles både fra generiske okseprotein af frisk oksekød.

Bøf protein fås i mere end en variant, men du vil dog ikke kunne finde det brede udvalg du ser hos for eksempel whey protein.

Den bedste kvalitet af Bøf protein fremstilles af frisk kød og ikke fra billige og proteinkilder som kollagen. Det giver en imponerende aminosyreprofil med særligt store mængder glutamin og arginin.
Det kombineret med det ofte høje proteinindhold gør bøf protein til en perfekt proteinkilde til opbygning af fedtfri muskelmasse og bedre restitution.

Typisk skummer bøf protein noget mere end whey protein når den rystes sammen. Desuden smager varianten uden smagstilsætning ikke særligt så godt, Det kan derfor være en fordel at blande den med evt æggeprotein, risprotein, valleprotein eller soja protein med tilsat smag.

Der findes smagsvarianter på markedet med smag af chokolade og peanut/chokolade. DE smager ganske godt og maskerer smager af oksekød ret godt.


4. Risprotein

Fremstilling af risprotein

Risprotein er fremstillet af de hele korn og er en komplet proteinkilde, der er yderst fordøjeligt.

Der er mange der har laktoseintolerance og derfor ikke kan optage mælkesukkeret laktose fra Valleprotein. Risprotein er en mulighed for dem, der har laktoseintolerance, men stadig gerne vil indtage et protein tilskud.

Risprotein er et proteintilskud fremstillet af brune ris, som normalt kun findes i pulverform. Det står oftest i modsætning til vallepulver, som er fremstillet af mælkeprodukter, der kan forårsage fordøjelsesproblemer for nogle mennesker.

Normalvis er risprotein fremstillet på en måde, så du kan finde det både med og uden smagsvariationer.

Risprotein = kulhydrater?

Man tænker oftest på kulhydrater i forbindelse med, hvilket det også for størstedelen består af. Præcis som mange andre kornsorter, indeholder ris en del aminosyrer, der kan omdannes til proteiner.
Gennem en helt speciel omdannelsesproces, bliver brune ris behandlet med enzymer, der forårsager adskillelse af kulhydrater og proteiner. Disse enzymer anses for at være veganske, hvilket gør det optimalt hvis du lever vegansk.

Vegansk og gluten frit

Risprotein er let at fordøje og det er sammen med soja protein muligt at indtage som veganer. Nogle mennesker på glutenfri kost bruger også ris protein pulver, da det også er gluten fri.

risprotein og sojaprotein er vegansk

Smagen

Én ulempe ved pulveret er smagen og konsisteren, som ikke kan hamle op med whey protein. Smagen er lidt bitter og nogle kan godt føle, at det giver en eftersmag i munden af pulveret.
Smagen kan nemt skjules, hvis man tilsætter risproteinpulveret til andre fødevarer eller drikkevarer.

Fordelen ved risprotein

Fordelen ved ​​denne protein kilde er, at næsten alle mennesker kan fordøje den. Denne form for protien er specielt egnet til folk med allergi, laktoseintolerance eller andre former for fordøjelsesproblemer.

Hvis man ønsker at undgå, at bruge animalske produkter foretrækker de fleste ofte dette protein. Sammenlignet med andre proteinpulvere er ris er typisk billigere.

Mængden af ​​protein per portion varierer fra omkring 10 til 30 gram, afhængigt af mærke. Den samlede mængde kalorier er generelt mindre i risprotein end andre typer af proteinpulver. Det gør risprotein til en super god mulighed for folk, der forsøger at tabe sig.

Undersøgelser har vist, at endokrin-protein opnået fra brune ris også medvirker til at minimerer risikoen for hjertesygdomme.

Kan risprotein stå alene?

Ris indeholder ikke en komplet aminosyrerprofil, hvilket betyder at ris mangler nogle af de aminosyrer vi bliver nød til at få gennem kosten. En smart måde at gøre det på er ved at indtage andre proteinkilder som kød, bønner, fjerkræ eller fisk med flere.


5. Sojaprotein

Hvordan produceres sojaprotein?

Sojaprotein er et udtræk fra sojabønnen, som er fra en plante, der hovedsageligt dyrkes i den østlige del af Asien. Sojabønner er blevet dyrket i mange år som en billig proteinkilde, og i dag er udbredt i fødevareindustrien som et tilsætningsstof.

Typisk indeholder sojabønner 30% kulhydrat, 20% fedt og 36% protein. Under processen hvor sojaproteinet udvindes, fjerner man fedt og kulhydrater, så man udelukkende har den ønskede protein tilbage.

soya protein

Sojaprotein har kendetegn

Du har sikkert allerede hørt om, at plante og bælgfrugter er en god kilde til protein. Det er derfor sikkert ikke en overraskelse, at sojabønnen der tilhører bælgplanter kan forarbejdes til proteinpulver af høj kvalitet.

Sajoprotein minder lidt om Whey protein (valleprotein) både i konsistens og struktur. Selv om valleprotein er populært, er det ikke for alle.

Hvis du lever som veganer vil du ikke bruge Whey protein, da protein kommer fra mælk. Laktoseintolerante vælgeer ofte valleprotein fra, da den naturligvis i mange tilfælde indeholder spor af mælkesukker.

Derfor kan sojaprotein være et levedygtigt alternativ og kan være til stor gavn for alle fitness udøvere og sågar sports folk.

Sojaproteins fordele

Sojaprotein er en komplet proteinkilde, der indeholder de essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for. Desuden optages sojaprotein stort set lige hurtigt i systemet som Whey protein.

Det gør sojaprotein ideelt som kosttilskud efter træning til restitution og muskelopbygning. Effekten af sojaprotein ligger på niveau med valle protein. Sojaprotein er derfor et godt supplement til dem, som ikke ønsker eller kan tåle valle.

Sojaprotein indeholder et højt indhold af antioxidanter sammenlignet med andre proteinkilder. Det har den effekt at muskler ikke føles så ømme i dagene efter din fitness træning. Der ligger også undersøgelser der viser, at Sojaprotein kan forbedre din sundhed for hjertet.

Vær at være opmærksom på med sojaprotein

De fleste har en bekymring om at spise soja protein, grundet en frygt for at sojaprotein kan indeholde østrogener. Østrogen i for store mængder kan reducere testosteronniveauet hos mænd.

Den generelle konklusion fra flere eksperter er, at hverken sojaprotein eller deres indholds stoffer kan påvirke testosteronniveauet. Ligesom med mælk kan folk være allergiske overfor sojaprotein. Disse mennesker bør holde sig væk fra soya protein og i stedet bruge andre proteinkilder.


6. Æggeprotein

Hvordan fremstilles ægge protein?

Æggeprotein fremstilles af æggehvider. Æggehvider er en fedtfri proteinkilde med ekstremt højt proteinindhold. Det indeholder en god sammensætning af de essentielle aminosyrer, hvilket gør det til en perfekt kilde til produktion af protein.

Kvaliteten af æggeprotein ligger helt i toppen sammenlignet med andre protein kilder. Æg er en protein kilde der ikke indeholder mælkesukker og derfor kan bruges af folk som er laktose intolerante eller lever som veganer med de kost principper der følger med.

Indtag af æggeprotein?

Der findes ingen andre fødevarer end æg, der har den høje sammensætning aminosyrer. Du kan i princippet få dækket dit protein behov ved at spise æg. Det kan dog ikke anbefales, da ægge blommen indeholder store mængder af fedt. Hvilket ikke passer ind i evt. sund livsstil.

Du undgår problemet med for meget fedt ved at indtage æggeprotein som pulver. Æggeproteinpulver fås også med forskellige smagvarianter, hvilket gør smags oplevelsen væsentligt forbedret. Nogle tyr til at få protein ved at spise rå æggehvider, hvilket kan lade sig gøre.

æggeprotein

Hvordan er effekten ved æggeprotein?

Et universitet lavede i starten 2000’erne en undersøgelse. Her aftalte man med en gruppe sports udøvere, at de i en måned skulle tage bestemt af målt dosis af æggeprotein. De blev også bedt om at træne efter at øge deres max vægt under styrketræning. Havldelen af gruppen fik æggeprotein og den anden halvdel fik et placebo stof.

Den gruppe der fik æggeprotein tilskuddet dagligt havde klare målbare reaktioner i forhold til ydeevne og muskelstyrke. Der kunne bl.a. måles højere niveauer af testosteron og hæmoglobin hos den gruppe der havde taget det rigtige protein tilskud over hele perioden. Undersøgelsen viste, at indtagelse af store mængder æggeprotein forhindrede symptomerne ved overtræning også kaldet muskelnedbrydning.

Værdien af æggeprotein sammenlignet med andre

Effektiviteten af ​​et protein udregnes med hvordan den optages og bruges i kroppen. Jo hurtigere den optages og jo bedre den kan bruges af kroppen giver point fra 1-100. Man man får en samlet score der indikerer virknings graden.

Æggeprotein sætter en standard med en samlet værdi på 90 op før omtalte skala fra 1-100. Det gør æggeprotein til et de mest anvendelige proteinkilder for kroppen.

Hvordan bruges det bedst?

Æggeprotein skiller sig ikke ud fra andre protein kilder i forhold til brugen. Det kan tages præcis som alle ovenstående proteinprodukter og kan med fordel bruges i den daglige madlavning. Den tages naturligvis bedst lige efter træning, da den hurtige optagelse og store udnyttelse giver de mest positive resultater for kroppen.


Kvaliteten af proteinpulver:

Det er vigtigt, at du undersøger hvad proteinpulveret indeholder hos de forskellige forhandlere. Det vil være rigtig trist at finde ud af, at det proteinpulver du netop har købt, er spækket med usunde tilsætningsstoffer.

Der er rigtig mange varianter på markedet, og både pris og kvalitet svinger utroligt meget. Det er derfor vigtigt at vide hvad man skal være opmærksom på, for at vælge det helt rigtige proteinpulver.

Som tidligere nævnt, bør laktoseintolerante personer være opmærksomme på at proteinpulvere baseret på mælk, kan indeholde laktose og bør vælge proteinpulver udvundet fra andre kilder. Hvis ikke man har problemer med laktose, bør man som udgangspunkt lede efter et godt whey protein produkt.

Kendetegnet ved et godt proteinpulver er et højt indhold af L-Leucin, et minimum af sukker og kunstige tilsætningsstoffer. Du er sikre dig bedst i forhold til dit køb, hvis du vælger en troværdig og anerkendt producent. En høj mængde af L-Leucin vil betyde at pulveret rækker længere, idet der skal mindre til for at stimulere muskelproteinsyntese.

Nogle mindre producenter blander ekstra meget sukker i deres pulver for smag og at mindske deres produktionsomkostninger, hvilket gør produktet noget mindre effektivt. For at undgå disse fortyndede proteinpulvere bør man holde sig til producenter med gode ry og lettilgængelig information om deres produkter og firmaet.

Træning:

Hvis man jævnligt dyrker styrketræning eller intervaltræning kan man med fordel tage sig en proteinshake efter træningen. Formålet med styrketræning er, at opbygge musklernes styrke, og denne opbygning kræver protein for den bedste effekt.

Proteinpulver er at foretrække frem for tun eller en bøf efter træning, da det er meget nemmere, at medbringe 35 gram proteinpulver end at tilberede et måltid. Det er også en fordel at bruge proteinpulver til muskelopbygning, da proteinkilder som rødt kød og æg ofte har forholdsvis store mængder fedt, som man slipper for ved proteinpulver.

Proteinpulver bliver mest forbundet med styrketræning. Der findes dog næsten ingen holdtræning eller sportsgrene, hvor man ikke ville have gavn af øget styrke og muskelvækst. Så brugen af proteinpulver kan med fordel også bruges dyrker en anden sportsgren end styrketræning.

Hverdagsbrug:

Som sagt er det ikke kun styrketræningsudøvere der kan drage fordel af proteinpulver. Proteinpulver kan bruges i hverdagen som et godt supplement til andre proteinkilder, for at forøge mængden af protein i et måltid. Et komplet måltid bør optimalt set bestå af passende mængder af alle tre makroernæringsstoffer (fedt, kulhydrater og protein), men i visse traditionelle måltider vil man nemt komme til at mangle proteintilskud, som ikke kun bruges til muskelopbygning, men også til at opretholde generel sundhed.

F.eks. vil havregryn med mælk, som ellers anses som et sundt morgenmåltid, være forholdsvist lavt i protein, men hvis der opløses en enkel skefuld proteinpulver i mælken, vil måltidet som regel opnå en passende mængde proteintilskud, selvom den rette mængde proteintilskud pr måltid er individuel. Proteinpulver’s evne til at opløses i væske gør det nemt at bruge i en lang række opskrifter, og der findes deciderede opskrifter som er baseret på proteinpulver.

sojaprotein kan med fordel bruges i havregryn

QnA omkring proteinpulver

Vil proteinpulver gøre mig for stor M/K?

Især hos kvinder kan der forekomme bekymring om at blive for stor og maskulin ved styrketræning. Nogle tror, at proteinpulver vil bidrage til et maskulint look, men det bygger på myter og misforståelser.

Det er ofte baseret på kvindelige professionelle bodybuildere, som benytter steroider mm. for at opnå usædvanligt stor muskelmasse. Proteinpulver vil hverken gøre kvinder eller mænd overdrevet store.

Proteinet forsyner kroppen med de byggesten den har brug for for at opbygge muskler. Muskelopbygning er også dikteret af en lang række andre faktorer, som træningsintensitet, kost, og ikke mindst hvilket køn man tilhører.

Derudover kræver det meget lang tids intensiv træning, at opbygge en muskuløs krop, det er ikke noget der sker blot ved at indtage proteinpulver.

protein skader ikke nyrene

Kan mine nyrer tage skade?

En myte om proteinprodukter generelt er, at for meget protein kan belaste og skade nyrerne. Dette er dog blot en myte, og flere studier har bekræftet at proteinprodukter, selv i nærmest ekstreme mængder, ikke er skadeligt.

Man bør dog aldrig overdrive med for store mængder af æggeprotein, sojaprotein, valleprotein, da for store mængder proteinpulver kan medføre mavekneb og luft i maven, dette er dog ikke noget alvorligt.

Er proteinpulver i samme kategori som steroider?

Denne myte er beslægtet med myten om at proteinpulver skulle gøre én stor og maskulin i sig selv. Ligesom denne myte, er myten om at proteinpulver skulle være beslægtet med steroider uden hold i virkeligheden.

Det er sandt at der desværre findes kosttilskud som indeholder spor af ulovlige præstationsfremmende midler, men disse kosttilskud er som regel såkaldte pre-workout, eller testosteron forøgende produkter.

Disse produkter er som hovedregel ulovlige i Danmark, men hvis man er i tvivl bør man altid undersøge produktet grundigt. Så vidt vides har der ikke været nogle tilfælde af proteinpulver med spor af ulovlige stoffer.

Blandt danske producenter og forhandlere, er sikkerheden og renheden af proteinpulvere helt i top. Kort sagt er der altså ingen grund til at bekymre sig om, at de forskellige produkter indeholder ulovlige stoffer.

Valleprotein og sojaprotein er ikke steroider

Er der bivirkninger ved proteinpulver?

Udover den førnævnte bivirkning, at store mængder proteinpulver kan give luft i maven, er der ingen bivirkninger forbundet med brugen. Proteinpulver i sig selv er nok det sikreste kosttilskud der findes, så der er ingen grund til bekymring.

Er proteinpulver absolut nødvendigt?

Nej, det er ikke en nødvendighed for folk der træner, eller nogen andre for den sags skyld. Det er dog et af de mest effektive kosttilskud der findes, og det kan som sagt anbefales til langt de fleste sportsudøvere. Det er en god løsning til hurtigt og effektivt optageligt proteinprodukt, der flere gange er bevist som værende i stand til at forøge fedtfri muskelmasse.

Der er intet magisk over proteinpulver, da det blot er en proteinkilde som kød, fjerkræ, æg og mælkeprodukter, dog af langt højere kvalitet. Det gør proteinpulver til det mest foretrukne, frem for andre proteinkilder til brug efter træning eller anden hård fysisk aktivitet.

sojaprotein

Er kakaomælk ligeså effektivt som en proteinshake?

Man hører ofte i træningscentrene, at en karton kakaomælk er ligeså effektiv til restitution efter træningen som en proteinshake.

Det er sandt, at kakaomælk indeholder både protein og kulhydrater med et minimum af fedt, og dermed kan fungere som en weight gainer. Proteinkilden i kakaomælk er hovedsageligt kaseinprotein, hvilket vil sige at proteinet er god kvalitet, men langsomt optageligt i kroppen, hvilket er det modsatte af, hvad man har brug for efter træningen.

Kakaomælk indeholder også en forholdsvis høj mængde sukker og derfor flere kalorier end en proteinshake. Det er et problem, hvis man har vægttab som mål. Kakaomælk er med andre ord et rimeligt alternativt til weight gainere. En proteinshake af whey protein er dog stadig langt bedre efter træningen eller til generel restitution af musklerne.

Resume af artiklen

Proteinpulver er et af de mest sikre og effektive kosttilskud på markedet. Det er derudover en perfekt proteinkilde, især til brug efter træning eller anden hård fysisk aktivitet, som kræver at kroppen opbygger muskelvævet igen.

Når det er sagt, er det stadig kun et tilskud til kosten, og man bør ikke forvente store resultater af proteinpulver, hvis ikke man i forvejen har en sund og balanceret livsstil.

Proteinpulver er altså et anbefalelsesværdigt kosttilskud, men bør aldrig træde i stedet for en sund og balanceret kost.