Protein

Protein / proteinpulver er både vigtigt og godt for kroppen.

Hvor meget skal du have og hvor meget kan du spise, for at det er sundt for dig?

Spis protein med måde

Protein er en vigtig kilde at få igennem din mad. Proteinerne bliver nedbrudt til aminosyrer. Aminosyrer opbygger og reparerer blandt andet dine celler, væv, hormoner og immunsystemet i kroppen.

Hvis du overdoserer med protein, er det ikke sundt. Protein er en energikilde, der lagres som fedt på kroppen, hvis man får mere end den har brug for.

Overspisning af protein over en længere periode, kan skade dine nyre. Overforbrug kan omdanne proteinet til stoffer der er giftige for nyrene.

Proteintilskud, må ikke træde i stedet for almindelig og varieret kost med masser af vitaminer og mineraler.

proteinholdig kost kan ikke erstatte proteinpulver

Mangel din krop protein kan gøre dig syg.

Hvis din krop fik får nok protein kan det betyde, at du kan miste muskelmasse og oftere bliver syg. Det er fordi din krop mangler byggesten til muskler og immunsystem.

Når vi ser indslag fra katastrofer, ser man ofte børn med runde oppustede maver. Det sker udelukkende for di de ikke får protein nok. Når der er meget høj proteinmangel i kroppen, hæver maven, mens resten af kroppen bliver tynderer.

Almindelig kost dækker dit proteinbehov

Kroppen har gennemsnitlig brug for at 10-20 procent af det daglige energi-indtag er protein.

Dyrker du sport på hobby-niveau, cykler, går eller løber en tur ind i mellem. Kroppen kan i mange tilfalde sagtens dække protein behovet ved almindelig kost, hvis aktivitets niveauet udelukkende er mindre turer.

I følge fødevarestyrelsen får de fleste danskere faktisk det protein, de har brug for via normal varieret kost.

Sådan får du protein gennem din mad

Proteinbehovet kan du få dækket på mange måder. Hvis du får en kost med en høj proteinkvalitet, kan du nøjes med at spise mindre proteinpulver.

Proteinkvalitet betyder, at proteinet i maden er nemt at optage og fordøje for kroppen.

Protein fra kosten erstatter ikke proteinpulver

Der er mange gode sunde kilder til protein af høj kvalitet. Det kan være friske og tørrede bønner, bælgfrugter, linser, nødder, fisk, kød, oste- og mælkeprodukter, korn og gryn.
 
Proteiner bliver nedbrudt til vigtige aminosyrer, der findes i forskellige typer mad.

Spiser du godt varieret, bliver du automatisk dækket ind med de vigtige essentielle aminosyrer. De essentielle aminosyrer kan din krop ikke selv danne. Derfor er det vigtigt, du får dem gennem din mad.

Skal Fitness udøvere spise mere protein?

Fitness kræver ekstra proteinpulver

Motionister har som regel ikke det store behov for ekstra tilskud af protein. Det kan dog sagtens give en god effekt i forhold til præstation effektivitet. Spiser du varieret er det, er du godt dækket ind.

Dyrker du udholdenhedstræning eller styrketræning. Du vil med fordel bruge proteinpulver, da du ikke kan spise dig til nok protein, hvis du ønsker muskelopbygning under hård træning.

Øget aktivitetsniveau betyder oftest at du bliver mere sulten. Du vil ofte indtage mere mad end normalt og derfor dække en større del af dit protein behov end normalt.

Hvornår er der brug ekstra protein?

Vegetarer, veganere der ikke spiser kød, skal være ekstra opmærksomme på at få protein. Deres protein behov kan dog dække med varieret vegetabilsk mad, men ofte vil de have brug for og have fordel af at indtage protein som kosttilskud.

Ældre mennesker kan have behov for ekstra protein gennem mere proteinholdig mad eller som protein tilskud.

Protein profil som proteinpulver

Resume

Proteintilskud er et godt alternativ til at øge din daglige protein mængde. Især hvis du træner hård har kroppen brug for ekstra byggesten til at bevare din almindelige sundhed.

Varieret kost kan dække de fleste menneskers protein behov. Gennem den almindelige kost får du også andre næringstoffer som fibre, vitaminer og mineraler.

Proteinpulver og protein fra din kost er essentiel for at kroppen kan fungere ordentligt.

Et par myter

Er proteinpulver = med den succes du ønsker?

Du kan sagtens opnå succes med at opbygge muskler uden at bruge kosttilskud i form af proteinpulver eller andre proteinprodukter.

Proteinpulver er således ikke en nødvendighed for en succesfuld træning, men kan ses som en god hjælp til en vigtig del af din ernæring / Kost omkring træningen. Når man træner er det super vigtigt at få nok protein.

Mange oplever, at det kan være dyrt at få protein nok via den normale kost, da det kan kræve at man køber rigtig meget kvalitetskød. Der findes dog andre gode kilder til protein, som hverken er kød eller proteinpulver – såsom æg, bønner, havregryn, mælkeprodukter.

Men ofte er proteinpulver en nem måde at sikre, at man får sin daglige mængde protein. Særligt lige efter træning, hvor kroppen skal i gang med at regenererer musklerne.

Kan proteinpulver være sundhedsskadeligt?

Proteinpulver er ikke sundhedsskadeligt. Der går en myte om, at det skader din lever. Det passer ikke med mindre man spiser proteinpulver i helt enorme mængder og ikke drikker nok vand.

Det skal dog siges, at proteinpulver er et bredt begreb og kan bestå af mange forskellige typer protein. Der findes Whey protein (valleprotein) som udvindes af mælk.

Hvis man er allergisk overfor laktose eller mælk bør man ikke indtage Whey protein. I stedet kan det anbefales at bruge proteinpulver som er udvundet af en anden proteinkilde, som for eksempel sojaprotein, æggeprotein risprotein og flere andre varianter.

Så længe man tager det i almindelig mængder og passer på allergien og anden resistens, så er proteinpulver på ingen måde sundhedsskadeligt for dig og din krop.

fitness træning

Proteinpulver gør dig stærk?

Når man taler om at blive stærkere, taler man oftest om at øge sin muskelmasse. Dette er dog ikke helt så simpelt, så nej proteinpulver eller proteiner gør dig ikke stærkere automatisk.

Hvis du gerne vil opnå en højere muskelmasse, skal du overveje alle mulige faktorer som for eksempel træning, søvn, restitution, generel kost. Derved kan en proteinshake og andre kosttilskud sagtens hjælpe dig til at blive stærkere, hvis du husker på alle de andre faktorer.

Scroll til toppen